2010-11-04

Ska internetleverantörerna ta ansvar för sina kunders trafik?

Netopia, ofta kallas Nepotia, utlyste nyligen ett morgonseminarium med titeln "Mellanhandsansvar på Internet - En rapport kring internetleverantörers roll och ansvar". Många kommenterade förslaget, bland annat jag. Kommentarerna var mycket kritiska, och jag kände på mig att de skulle slå av kommentarsfunktionen, eftersom seminariet framstod i det löjes skimmer det förtjänade. Och mycket riktigt, nu är allt borttaget.

Tack och lov sparade jag min kommentar. Jag skrev såhär:
För det första, vilket problem är det man försöker lösa? Svälter svenska musiker mer nu än för 10 år sedan? Sanningen är ju att det inte finns något problem, musikbranschen TROR att det finns enorma mängder med pengar att håva in, eftersom de likställer en delad film med ett förlorat köp. Det är ju hål i huvudet att resonera så.

Och för att förslaget ska fungera måste internetleverantörerna göra deep packet inspection (teknisk analys av den trafik som skickas runt), vilket känns väldigt obehagligt, och detta bara för att kolla om deras kunder gör något så harmlöst som delar musik. Det är ju faktiskt så att internet används till annat än att dela musik och film! Det kan vara djupt privata email, sökningar efter information om sjukdomar, meddelanden till jurister, präster, journalister, politiker. Hur blir vårt samhälle om man vet att allt man skriver på internet avlyssnas av inte bara FRA och för att uppfylla datalagringsdirektivet, utan även av ens internetleverantör? Överallt i dessa organisationer finns människor som gör fel och läcker information.


Och vad sker om alla börjar dela filer och kommunicera i krypterade P2P nätverk? Jo, eftersom krypteringen inte går att knäcka (i alla fall inte med teknik som går att köpa av vanliga internetleverantörer) så blir enda slutsatsen att de måste börja ta ansvar för trafik utan att veta något om den, dvs på bara indicier. Slutsaten är att de tvingas förbjuda kryptering och p2p-kommunikation, av ren princip.


Här är det dags att sätta sig ner och börja fundera. Är det rimligt? Har vi ett problem så stort att vi måste förbjuda 2 av de viktigaste teknologierna för framtidens internet?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar