2010-01-18

Dags att lämna tillbaka det vi stulit

Jag var i Egypten på semester under jul och nyår. Besökte bland annat Karnak-templet i Luxor, världens största tempel. Vår guide där berättade att de allra flesta gamla egyptiska obelisker numera står utomlands, de allra flesta stulna eller sålda på ett sätt som idag aldrig skulle accepteras.

Väl hemma sökte jag lite på nätet, och på Wikipedia räknas 29 ännu existerande egyptiska obelisker upp, men bara 9 står kvar i Egypten. Vi svenskar är inte oskyldiga på detta område! Silverbibeln, stulen från Prag 1648, är bara ett exempel.

Detta gör att jag föreslår att piratpartiet aktivt driver frågan att lämna tillbaka alla föremål i statlig eller kommunal ägo som under århundradens lopp stulits eller sålts under tveksamma omständigheter.

Detaljer:
  • Låt oss göra kopior på originalen innan vi skickar tillbaka dem.
  • Det blir en sorts IP transfer från rika länder tillbaka till ursprungslandet, idag ofta ett U-land. Vi vill ju ge utvecklingsländer en ny chans i framtidens informationssamhälle. Här har vi chansen att visa vår goda vilja.
  • Om ett land inte anser sig ha resurser att ta emot ett ömtåligt föremål så tar vi på sig att förvara det tills landet tycker det är redo.
  • Partiet får chansen att exemplifiera att det är skillnad mellan atomer och elektroniska ettor och nollor. Genom att vi har föremålet stående hos oss så kan de inte njuta av det. Det är ren stöld.
  • Det skulle kunna kicka igång piratpartier i fler länder.
Detta borde vara en no-brainer.

1 kommentar:

  1. Det här är en något mer problematisk fråga än det i förstone kan se ut som. Skulle ditt förslag genomföras konsekvent, skulle vi bli tvungna att tömma - bokstavligt talat - all världens konstmuséer. Louvren. Eremitaget. National Gallery. Nationalmuseum. Vad du vill.

    Man kan med visst fog ställa frågan om inte sådana här klenoder tillhör mänskligheten snarare än det enskilda land där någon råkade tillverka dem. Och tillhör de mänsklighetens kulturarv, och inte enbart något enskilt lands kulturarv, så är det till och med en fördel att de är spridda över världen.

    Fast för mig kompliceras frågan av att jag i ett fall är mycket partisk, nämligen vad beträffar The Elgin Marbles. De anser jag bör återbördas till Parthenon i Athén, eftersom templet är den främsta symbolen i världen för den demokratiska, västerländska civilisation som uppstod i Athen 450 före Kristus - och därmed en symbol som i kraft av att ägas av hela mänskligheten bör vara så komplett som möjligt. Alla de övriga titotusentals skatter från den grekiska antiken som finns utspridda på världens muséer efter att olagligt ha forslats ut ur landet anser jag dock ska stanna på muséerna. De tillhör inte bara oss greker. De tillhör mänskligheten. Så det är bra att de är spridda över världen, oavsett hur spridningen gick till.

    Kör hårt,
    Bellis

    SvaraRadera