2009-11-30

Imorgon börjar en ny era på nätet

Imorgon börjar FRA avlyssna svenska folket. Bara den trafik som går över landets gränser, men alla som vet något om internet vet att det kan vara vad som helst. Denna blog, till exempel, ligger på en server utanför Sverige, så du bör räkna med att FRA registrerat att du läser denna blog.

Bara regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten får säga till FRA vad den ska avlyssna. Men vem som helst kan be någon av dessa tre att något ska avlyssnas, så den begräsningen betyder ingenting. Bara några borgeliga politiker var så naiva att de trodde den betydde något i verkligheten.

Polisen och SÄPO skulle inte få tillgång till spaning, blev vi försäkrade, men det var ju bara nys. Och vi vet av Carl Bildts blunder i en intervju att spaningsdata kan bytas med främmande makt, till och med diktaturer.

Vad vi gör på nätet registreras också på många andra sätt, men där sker inget nytt den första december.

Så, vad ska vi göra? Här är mina förslag:
  • Om vår justitieminister insisterar på att skicka våra banktransaktioner till USA, så får vi insistera på att sluta använda kreditkort och istället gå över till kontanter igen.
  • Börja kryptera våra email. Det finns bra pluginer till de flesta emailprogram, bland annat Enigmail till Thunderbird. Jag kommer inom kort att skicka ut min publika krypteringsnyckel.
  • Kryptera kommunikationen mellan ditt emailprogram och din emailserver. I Thunderbird är det med TLS eller SSL. Det innebör lite strul vid första emailet som skickas, men annars är det lätt att sätta upp och smärtfritt.
  • Installera OneSwarm och koppla upp dig mot de vänner du litar på. Det är faktiskt rätt enkelt. Lite kasst interface, men det kommer med säkerhet att bli bättre med tiden.
  • Byt bredbandsleverantör till en som inte verkar vilja lämna ut information om hur du surfar. Bahnhof verkar ha integritet. Det finns säkert fler.
  • Börja kryptera dina chat-sessioner. Lita inte på Skype, deras system är integrerat med andra telecom-system där det finns krav på avlyssningsbarhet. Pidgin har en plugin som heter OTR med vars hjälp man kan kryptera och autenticera kommunikation med dem man chattar. Verkar fungera rätt bra.
  • Driver du en website, försök gå över till https för all kommunikation. Tyvärr kostar det en del pengar, drygt en tusenlapp per år för den site jag driver, så jag har själv inte tagit steget.
  • Stödj FSF, Apache, Linux, BSD och Open Source. Utan dem hade vi varit toast idag.
  • Gå med i Piratpartiet! Det är gratis och hemligt. En no-brainer om man tycker framtidens demokrati är viktigt.
  • Börja använda Tor eller i2p för anonym surfning av nätet. Visst, det kan vara knivigt att sätta upp, men det borde vara självklart att man ska få vara anonym på nätet.
  • Lägg viktiga filer på en krypterad USB-pinne, ifall de behöver kunna flyttas mellan datorer. I Ubuntu 9.10 är det nu riktigt enkelt.
  • Kryptera hela eller delar av din hårddisk. I Ubuntu kan man nu ha ett speciellt directory krypterat per default, men man kan också ha hela filsystemet krypterat.
Ju mer krypterad trafik som finns på nätet, ju svårare blir det för FRA och andra att skaffa sig information om sådant de inte har med att göra.

Lägg gärna till andra förslag i kommentarerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar